Μισή αλήθεια από Αλεξιάδη: Μεγάλη επιτυχία από τα έσοδα του 2016


Μισή αλήθεια είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης και άρχισε να πανηγυρίζει για τα κρατικά έσοδα, τα οποία όπως ανέφερε, ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν τεθεί για το έτος 2016.

Κύριε Αλεξιάδη, θα μας πείτε πως βγάζετε θετικό πρόσημο στα έσοδα;
Πληρώστε πρώτα τα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και μετά ελάτε να το… ξανασυζητήσουμε!
Διαβάστε τι αναφέρει σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών…
«Το ότι καταφέραμε και πιάσαμε τους στόχους (των εσόδων) του 2016, που είχαν μέσα έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο, και το αυξήσαμε κατά 1,8 δισ., αυτό δε λέγεται αποτυχία, αυτό λέγεται μεγάλη επιτυχία». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
«Πραγματικά, προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά, κάποιοι να προσπαθούν για τα θέματα της υπέρβασης των εσόδων – τα οποία έχουνε καταγραφεί, τα έχουν αποδεχθεί οι πάντες, έχουν μιλήσει οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και έχουν αποδεχθεί ότι, ναι, υπήρχε υπέρβαση και πήγαμε καλά- και κάποιοι να προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα, εκ του μη όντος, εκεί που δεν υπάρχει ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Εγώ, λοιπόν προκαλώ τον κ. Θεοδωράκη, ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του Ποταμιού σε δημόσιο διάλογο» είπε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι πρέπει «να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, με όποιον εκπρόσωπο από το Ποτάμι ή τον ίδιο κ. Θεοδωράκη, για το τι έχουμε κάνει στα θέματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου».
«Δεν λέω ότι κάναμε τα πάντα. Κάναμε όμως ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό στις συνθήκες που υπήρχαν και υπήρχαν απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία έχω καταθέσει στη Βουλή. Τον Οκτώβριο του 2016, κατατέθηκαν αυτά στη Βουλή και θα είναι τουλάχιστον προβληματικό, αρχηγός κόμματος να μη τα γνωρίζει».
Σύμφωνα τον αναπληρωτή υπουργό υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης :«διότι τα 15 δισ. που χάνουμε κάθε έτος από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο διαφθορά, είναι ένας στόχος ορατός μπροστά μας».
«Ορατό αποτέλεσμα είναι το 1,8 δισ. πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού» είπε ο κ. Αλεξιάδης.
Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι «η υπέρβαση εσόδων που είχαμε το 2016 θα συνεχιστεί και το 2017 και το 2018, εάν εφαρμοστούν σωστά τα θεσμικά όπλα για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, που ψηφίστηκαν το 2016 και το 2015» εξηγώντας:
«Δηλαδή, αν λειτουργήσει σωστά η οικειοθελής αποκάλυψη, εάν λειτουργήσει σωστά η διαδικασία του πλαστικού χρήματος, αν ολοκληρωθούν όλα αυτά που έχουμε βάλει σαν στόχο στα ζητήματα λαθρεμπορίου, ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες κ.α. αν όλα αυτά γίνουν σωστά, βεβαίως και θα έχουμε υπέρβαση εσόδων».
Σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι με αύξηση της φορολογίας, ειδικά στην έμμεση φορολογία, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα αλλά «μπορεί να σου φέρει και λιγότερα έσοδα», φέροντας ως παράδειγμα την αύξηση του φόρου «στα καπνικά προϊόντα» και πρόσθεσε : «Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της αύξησης της εισπραξιμότητας των φόρων και όχι στην αύξηση των συντελεστών των φόρων» .
«Όταν χάνεις κάθε χρόνο από τα δεκαπέντε δισ. – που σας είπα – τα έξι, επτά δισ. είναι ΦΠΑ, δεν έχει νόημα να αυξάνεις τους συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να αυξήσεις την εισπραξιμότητα. Δυστυχώς, όμως, είναι κάτι το οποίο το λέγαμε στις διαπραγματεύσεις, πιέζαμε τους δανειστές, οι δανειστές είχαν άλλες απόψεις, έχουν άλλες απόψεις».
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης εκτίμησε «η αξιολόγηση θα κλείσει με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο», υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία «διαπραγματεύεται με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος της χώρας και όχι του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βρούμε το χρυσό κανόνα, θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Πηγή newreport.gr

Σχόλια