Την πρόσληψη τουρκόφωνων δασκάλων στα νηπιαγωγεία ζητάει ο Ιλχάν Αχμέτ


Αναλαμβάνει το Δημοκρίτειο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των μειονοτικών σχολείων

Την πρόσληψη τουρκόφωνων δασκάλων στα δημόσια νηπιαγωγεία ζήτησε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με θέμα «Ρύθμιση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος και άλλες διατάξεις».
Ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε πως οι μειονοτικοί νηπιαγωγοί θα βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να μάθουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα και ως εκ τούτου θα είναι σε θέση αργότερα να κάνουν πιο εύκολα τις επιλογές τους ανάμεσα σε ένα δημόσιο και μειονοτικό σχολείο.
«Το παιδί της μειονότητας προκειμένου να κάνει τις επιλογές του ανάμεσα σε ελληνικό και μειονοτικό σχολείο, σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζει ελληνικά. Αν δεν ξέρει ελληνικά, δεν μπορεί να προοδεύσει. Για να μάθει όμως καλύτερα ελληνικά πρέπει από το νηπιαγωγείο να του δώσουμε την δυνατότητα αυτή. Μπορούμε στα δημόσια νηπιαγωγεία να διορίσουμε με βάση μία θετική διάκριση υπέρ της μειονότητας, μειονοτικούς νηπιαγωγούς αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων ώστε στηριζόμενοι και στην μητρική τους γλώσσα, να βοηθήσουν πλέον ενισχυτικά αυτά τα παιδιά να μάθουν και καλύτερα ελληνικά ώστε να είναι χρήσιμοι πολίτες, γιατί φεύγοντας από το σπίτι, ένα παιδί 3-4 ετών δεν γνωρίζει καθόλου την ελληνική γλώσσα. Θα ήθελα να κάνετε δεκτή την τροπολογία ώστε να ψηφίσουμε θετικά αυτή τη νομοθετική σας πρωτοβουλία» ανέφερε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.
Αναλαμβάνει το Δημοκρίτειο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των μειονοτικών σχολείων
Παράλληλα, με τροπολογία που ψηφίστηκε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αναλαμβάνει την επιμόρφωση των εν ενεργεία εκπαιδευτικών των μειονοτικών σχολείων.
Ο Ιλχάν Αχμέτ επικροτώντας την κίνηση αυτή δήλωσε σχετικά από το βήμα της Βουλής: «Σήμερα η κυβέρνηση αναγνωρίζει την μεγάλη μεταρρύθμιση που είχε γίνει με το νόμο 4310 του 2014 της προηγούμενης κυβέρνησης και αποτελούσε μια βάση για την μειονοτική εκπαίδευση. Και έρχεται με το άρθρο 14 να δημιουργήσει ένα τμήμα τουρκικών σπουδών. Καταρχήν αυτό είναι θετικό. Καμία αμφισβήτηση ότι όντως το διδασκαλείο δεν παρείχε εκείνες τις εγγυήσεις που χρειαζόταν.
Η φιλοσοφία του «4310» ήταν ότι ο μειονοτικός εκπαιδευτικός παίρνει ένα πτυχίο κατεύθυνσης δασκάλου και από εκεί και μετά, εφόσον θέλει να ακολουθήσει την οδό της μειονοτικής εκπαίδευσης, θα μπορέσει να κάνει μια ειδική μετεκπαίδευση, προκειμένου να το πράξει. Ο νόμος του 4310 στο άρθρο 67 παρ 4 το οποίο ισχύει και σήμερα λέει ότι ο μειονοτικός εκπαιδευτικός έχει την δυνατότητα να καταταγεί και στις δύο λίστες για τον διορισμό του. Και στα δημόσια σχολεία και στα μειονοτικά. Μήπως αυτή η δυνατότητα με τον παρόντα νόμο καταργείται; Αυτό θέλω να μας το ξεκαθαρίσετε. Αν συμβεί ο μειονοτικός δάσκαλος να μην μπορεί πλέον να διορίζεται στην δημόσια εκπαίδευση, έχουμε οπισθοδρόμηση, καθώς αφαιρείται ένα συνδικαλιστικό δικαίωμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η διπλή δυνατότητα.
Εμείς προτείνουμε να δεχθείτε την τροπολογία μας ώστε αυτό να γίνει και εν τοις πράγμασι, νόμος τους κράτους.
Η μειονοτική εκπαίδευση είναι ένα δικαίωμα επιλογής. Αρά εμείς σαν πολιτεία πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιδιαιτερότητα και να ενισχύσουμε τον θεσμό της μειονοτικής εκπαίδευσης.  Με την ευκαιρία ήθελα να πω ότι το θέμα των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων των σχολείων χωρίς την απαραίτητη ομόφωνη συναίνεση της σχολικής εφορίας στα μειονοτικά σχολεία, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε καμία περίπτωση».


Σχόλια