Κοινωνικό έργο επί… πληρωμή σε κρατικά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης για τη βόμβα στο Κορδελιό


Την ώρα που επικρατεί αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά την εκκένωση του Κορδελιού για τη βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο της περιοχής, έρχεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μοιράσει σε 53 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το ποσό των 43.600 ευρώ, προκειμένου να ενημερώσουν το ευρύ κοινό για την αυριανή εκκένωση της περιοχής του Κορδελιού.
Συγκεκριμένα, με υπογραφή της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει συνολικά το ποσό των 43.600 ευρώ (15.000 για τη δημιουργία σποτ και μπάντερ και άλλα 28.000 ευρώ για το κόστος μετάδοσης).
Το παράδοξο είναι ότι βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει να παρέχουν δωρεάν αυτές τις πληροφορίες και όχι να πληρώνονται!
Μιλάμε για το κοινωνικό έργο που υποχρεούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να παρέχουν δωρεάν και όχι να πληρώνονται, βάση του άρθρου 14 του ν. 3592/2007 (Α΄ 161).
Στο επίμαχο σημείο, ο νόμος αναφέρει:

Η δωρεάν μετάδοση οπτικοακουστικών η ηχητικών μηνυμάτων κατά την περίοδο της ψηφιακής μετάβασης δυνάμει του άρθρου 14 του ν. 3592/2007 (Α΄ 161), για την ενημέρωση και ορθή πληροφόρηση του κοινού, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και αποτελεί υποχρέωση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Η μετάδοση των ανωτέρω μηνυμάτων εγκρίνεται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα προβολής, δεν θεωρείται διαφήμιση, απαλλάσσεται της καταβολής αγγελιοσήμου και απαλλάσσεται κάθε φόρου, τέλους ή άλλης επιβάρυνσης.

Δηλαδή, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να παρέχουν δωρεάν και όχι να πληρωθούν.
Αλήθεια, γιατί να πληρωθεί για διαφήμιση η κρατική ΕΡΤ, η κρατική ΕΡΤ3, το κρατικό ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ;
Να πληρωθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εν μέρη (!) το καταλαβαίνουμε, αν και βάση νόμου πρέπει να το κάνουν δωρεάν. Βέβαια, με την αγορά “πεθαμένη” λόγω των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, τα λεφτά στα ιδιωτικά ΜΜΕ που απασχολούν κόσμο, πληρώνουν εισφορές και φόρους, είναι μία ανάσα.
Αλλά γιατί να πληρωθούν κι άλλα λεφτά τα κρατικά ΜΜΕ, τα οποία ήδη πληρώνει ο πολίτης; Ειδικά για την ΕΡΤ, πληρώνουμε όλοι μας μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια.
Δεν πρέπει τα κρατικά ΜΜΕ να παρέχουν δωρεάν ενημέρωση, ειδικά για ένα φλέγον θέμα δημόσιας υγείας;
Να πληρώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κάθε κρατικός φορέας, για τη δημιουργία σποτ και μπάντερ, και αυτό το καταλαβαίνουμε..
Αλλά, που είναι το κοινωνικό πρόσωπο της δωρεάν ενημέρωσης, όταν μάλιστα πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας; Γιατί, είναι θέμα δημόσιας υγείας, όταν αναφερόμαστε σε μία βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτή πρέπει να μετακινηθεί με ασφάλεια, οπότε χρειάζεται να εκκενωθεί μία ολόκληρη περιοχή.
Δείτε τις δύο αποφάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας…
Πηγή newreport.gr
Σχόλια