ΕΟΠΥΥ: Να αναγράφεται το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς για ορισμένες συνταγογραφήσεις


Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε μία παράμετρος στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, η οποία απαιτεί την αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενούς για συνταγογραφήσεις συγκεκριμένων ιατρικών σκευασμάτων σοβαρών ασθενειών.

«Ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή»
Σε επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ και τους Υπουργούς Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και κ. Παύλο Πολάκη, αναφέρουν κατηγορηματικά:
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή.

Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του «απομένει» ελάχιστος χρόνος ζωής.
Ο ΙΣΑ αναμένει τις άμεσες ενέργειες σας για το πρωτοφανές αυτό ζήτημα.

Πηγή karfitsa.gr


Σχόλια