Διεύθυνση Δασών- Δείχνουν δάσος μέσα στη λίμνη Πολύφυτου!


Σε ιστορίες καθημερινής τρέλας παραπέμπουν όσα συμβαίνουν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η κατάσταση αν δεν είχε και το κωμικό στοιχείο θα ήταν μόνο τραγική, αλλά όταν ξαφνικά μέσα στη λίμνη Πολυφύτου και στις εκσκαφές των ορυχείων της ΔΕΗ φυτρώνουν …δάση, τότε γίνεται κωμικοτραγική.Ενώ λοιπόν ο διευθυντής Πολιτικής Γης Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Βουχάρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που οργάνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπό τον περιφερειάρχη, μίλησε για σοβαρά λάθη των χαρτών, σε σημείο που να παρουσιάζουν τμήμα της λίμνης και των ορυχείων σαν δασικές εκτάσεις, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Βασίλης Μιχελάκης, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν λάθη», διαψεύδοντας το υπηρεσιακό στέλεχος, προσθέτοντας μάλιστα σε αυστηρό ύφος, ότι «ο κ. Βουχάρας θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός».
Στην εν λόγω σύσκεψη μεταφέρθηκε η εντολή του υφυπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, η οποία είναι να καθίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και Διεύθυνσης Δασών) να συνεργαστούν και να λύσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Τώρα βέβαια γιατί η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών απαιτεί υπουργική εντολή και δεν είναι αυτονόητη, ώστε να καθίσουν εξ’ αρχής στο ίδιο τραπέζι για να μην υπάρξει αυτό το αλαλούμ και η ταλαιπωρία των πολιτών, είναι απορίας άξιον. Να σημειωθεί βεβαίως ότι τόσο η Διεύθυνση Πολιτικής Γης, όσο και το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και μια σειρά δήμοι και φορείς έχουν ζητήσει την άμεση ανάκληση των δασικών χαρτών. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν να συνεργαστούν, κυρίως οι δύο προαναφερόμενες υπηρεσίες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση.
Πάντως, να σημειωθεί ότι ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, επέμεινε ότι δεν χρειάζεται να ανακληθούν οι αναρτηθέντες δασικοί χάρτες που δημιούργησαν σύγχυση, απεναντίας είπε ότι «με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, λύνεται επιτέλους ένα πρόβλημα δεκαετιών στη χώρα». Αμφισβήτησε ότι ταλαιπωρούνται οι πολίτες και «αν ενδεχομένως υπάρξει μία περίπτωση να ταλαιπωρηθούν κάποιοι, αυτό θα λυθεί σήμερα στη σύσκεψη με τον κ. περιφερειάρχη».
Ο Θεόδωρος Καρυπίδης από την πλευρά του, σημείωσε ότι «σήμερα πήραμε μαζί με τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης μία πρωτοβουλία, για να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τελευταία. Υπήρξε μία επικοινωνία και με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Φάμελο και νομίζω ότι θα απαντηθούν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από όσα θέτουν οι υπηρεσίες και από τις ανησυχίες που εκφράζουν οι πολίτες. Πιστεύω ότι θα δοθούν όλες εκείνες οι διευκρινίσεις, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο κόστος. Το βασικό είναι βέβαια να μπει μία τάξη στην αταξία που υπήρχε εδώ και δεκαετίες».
Τέλος, στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης, Κώστας Δεσποτίδης, ο οποίος τόνισε ότι και στο δήμο Κοζάνης έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα και πολλά παράπονα.


Σχόλια