Το αντι-κοινωνικό πρόσωπο της Coca Cola: 2.500 απολύσεις, λουκέτο σε 7 εργοστάσια


Βροχή… είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από την είδηση ότι η εταιρία Coca Cola αφήνει εδώ και περίπου 50 χρόνια το “κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα” στην Ελλάδα.

Με καταχωρήσεις στα διάφορα ΜΜΕ και κυρίως στο διαδίκτυο, η πολυεθνική αποφάσισε να διαφημίσει τα προϊόντα της, βάζοντας ως πρωταγωνιστές τους υπαλλήλους.

Στο διαφημιστικό της μήνυμα κάνει λόγο για 1.844 εργαζόμενους, 1.150 μικρούς και μεγάλους παραγωγούς, 4.000 προμηθευτές και συνεργάτες στα συνολικά 130.000 σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, κάνει λόγο για “πολύτιμη αλυσίδα ίση με το 0,5% του ΑΕΠ, 924 εκατομμυρίων ευρώ”.

Όλα αυτά είναι σεβαστά νούμερα, αλλά είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η Coca Cola έκλεισε τα τελευταία χρόνια συνολικά επτά εργοστάσια παραγωγής σε όλη την επικράτεια, απέλυσε πάνω από 2.500 εργαζόμενους. Έστειλε εργαζόμενους στον δρόμο, στην ανεργία.

Όσο κι αν προσπαθούν τα γκόλντεν μπόις να προπαγανδίσουν, αναφέροντας ότι “κάθε εργαζόμενος του Συστήματος της Coca-Cola ουσιαστικά στηρίζει τις θέσεις εργασίας άλλων 11 ανθρώπων”, δεν αναφέρουν την… άλλη πλευρά του νομίσματος: ότι έκλεισε επτά εργοστάσια, απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους, συρρίκνωσε τις πωλήσεις της και αποδεδειγμένα βάση δικαστηρίου που έγινε στην Αθήνα, φέρνει προϊόντα από τη Βουλγαρία.

Παράλληλα, δεν είδαμε γραμμένο το γεγονός ότι στράφηκε δικαστικά κατά του κινήματος ΟΥΤΕ ΓΟΥΛΙΑ, στράφηκε κατά απεργών και απολυμένων που μάχονται για περισσότερο από τρία χρόνια για την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλων των εργοστασίων που έκλεισε ανά την Ελλάδα.
Δηλαδή, το κοινωνικό της πρόσωπο η εταιρία το εμφάνισε με αγωγές κατά πρώην εργαζομένων;
Οι απεργοί – απολυμένοι της Coca Cola, με το γνωστό σύνθημα ΟΥΤΕ ΓΟΥΛΙΑ, συνεχίζουν τις δράσεις τους, κερδίζοντας κάθε μέρα τη συμπάθεια του απλού κόσμου. Κατάφεραν να τα βάλουν με το “θηρίο” και δεν λύγισαν. Παλεύουν και μάχονται μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, να φωνάξουν, να διαδηλώσουν. Άλλωστε, αυτό είναι ένα από τα λίγα πράγματα που στη μνημονιακή Ελλάδα έχει μείνει “ανέπαφο”. Τουλάχιστον μέχρι τώρα…

Οι αντοχές των απεργών – απολυμένων, των ανθρώπων που έγιναν μία γροθιά, είναι μεγάλες και το αποδεικνύουν καθημερινά με τον αγώνα τους.
Μηχανοκίνητες πορείες, αφισοκολλήσεις, δράσεις, συναυλίες συμπαράστασης και άλλα πολλά, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτό όμως που δίνει κουράγιο στους απεργούς – απολυμένους της πολυεθνικής, είναι η συμπαράσταση του κόσμου.
Ένα χαμόγελο, ένα “μπράβο”, ένα “σας στηρίζουμε”, ένα “είμαστε μαζί σας” είναι αυτό που δίνει κουράγιο και δύναμη σε αυτούς τους ανθρώπους, που παλεύουν για ένα αναφαίρετο δικαίωμα: το δικαίωμα στην εργασία.

Εκτός από τα θετικά σχόλια που αποκομίζουν οι απεργοί – απολυμένοι από τον απλό κόσμο, τυγχάνουν της αμέριστης συμπαράστασης και του καλλιτεχνικού κόσμου.

Πηγή: newreport.gr

Σχόλια