Τρόμαξε η Κρήτη απο τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ – Ισχυροί μετασεισμοίΙσχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 23.30 στο Ηράκλειο και την ανατολική Κρήτη. 

Η δόνηση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων είχε, επίσης, μεγάλη διάρκεια. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση είχε ως επίκεντρο, θαλάσσια περιοχή, νότια της Ιεράπετρας, με μέγεθος 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ. 

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11 χιλιόμετρα.

Καμία απολύτως αναφορά για ζημιές δεν έχει γίνει ως τώρα στην Πυροσβεστική σύμφωνα με όσα δηλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, πύραρχος Γιάννης Μαραγκάκης.Η δόνηση έγινε αισθητή στους Νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνης.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου  αναφέρει τα εξής: 

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα (σ.σ. χθες) στις 23:30 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 377 χιλιομέτρων νότια-νοτιανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 33χιλιόμετρα δυτικά -νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας».

Λέκκας: Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας η σεισμική δόνηση δεν εμπνέει ανησυχία. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας και ούτε αναμένεται να υπάρξει» είπε χαρακτηριστικά στο enikos.gr ο κ. Λέκκας.

Μετασεισμοί

Μετά τον σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η πρώτη είχε επίκεντρο περιοχή 28 χλμ νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, η δεύτερη περιοχή 40 χλμ νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, ενώ η τρίτη είχε επίκεντρο 26 χλμ περιοχή βόρεια βορειοδυτικά του Ηρακλείου. 

Επίσης στις 00.14 σημειώθηκε και τέταρτη σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 32 νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας.


Πηγή: real.gr

Σχόλια