Γ. Ρωμανιάς: Ο Τσίπρας λέει ψέματα για να κρατηθεί στην καρέκλα


Γιώργος Ρωμανιάς, ο γνωστός εργατολόγος που διετέλεσε και γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, τον οποίο όπως εξήγησε ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newreport.gr, τον κάλεσε όταν ανέλαβε ο Τσίπρας να κάνει τις προτάσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση και έπειτα ο πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθειά του και του ανατέθηκε ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και την κυβερνητική “κωλοτούμπα”, ο Γιώργος Ρωμανιάς παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς όπως είχε πει τότε, “δεν μπορώ να δίνω σύνταξη των 87 ευρώ!”.
Σταθερός στις απόψεις του, δέχτηκε να μιλήσει στο newreport.gr χωρίς να κρύψει τα λόγια του και απαντώντας σε όλες μας τις ερωτήσεις με ειλικρίνια και γλώσσα που “σπάει” κόκκαλα κατά του Αλέξη Τσίπρα και της μνημονιακής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Επειδή όλους μας ενδιαφέρει, άρπαξα την ευκαιρία και ρώτησα μετά το τέλος της συνέντευξης τον Γιώργο Ρωμανιά αν θα πάρω σύνταξη…
“Πόσο χρονών είσαι;” με ρώτησε. Του είπα “40 ετών” και η απάντηση που έλαβα πραγματικά με απογοήτευσε….
“Εδώ ρωτάνε αν θα πάρουν σύνταξη οι 60άρηδες. Εσύ γιατί βιάζεσαι; Εντάξει, θα σου απαντήσω. Σύνταξη θα πάρεις στα 72!”.
Δαγκώθηκα, σκέφτηκα την απάντηση που μου έδωσε, με “είδα” να κάνω ρεπορτάζ για ακόμη 32 χρόνια, ξεροκατάπια…
Πάντως, εκτός από την προσωπική “ήττα”, η συνέντευξη με τον Γιώργο Ρωμανιά, ήταν άκρως εποικοδομητική, έβγαλε αυτό που λέμε “ειδήσεις” και το πιο σημαντικό, είναι ότι ο γνωστός εργατολόγος δεν μάσησε τα λόγια του.
Μας μίλησε για ένα νέο μνημόνιο που έρχεται τον Σεπτέμβριο, μάς είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά “θυσίασε” την Ελλάδα για να κρατήσει την καρέκλα του και αυτό συνεχίζει να κάνει και τώρα, διευκρίνισε ότι δεν είχε “plan b” η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 και τέλος έκανε και μία πρόβλεψη: ότι θα έχουμε τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2018!
Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιώργου Ρωμανιά στο newreport.gr…
  • Κύριε Ρωμανιά, θα ήθελα να αρχίσουμε ανάποδα τη συνέντευξη. Τελικά, πιάσαμε πάτο;
“Όχι δεν πιάσαμε πάτο. Έχει μέλλον ακόμα… Καταρχήν, από τις 16 Ιουλίου του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιστεί 16 συνταξιοδοτικοί νόμοι, όπου ο κάθε μεταγενέστερος τροποποιεί τον προηγούμενο. Δεν υπάρχει σταθερότητα, το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καθοδική φάση, δεν έχει πιάσει πάτο σε καμία περίπτωση. Άλλωστε, από το 2019 και έπειτα, θα έχουμε νέες μειώσεις που ψηφίστηκαν πριν από ένα μήνα με τον νόμο 4472. Πέρα απ’ αυτό όμως, τον Σεπτέμβριο ξεκινάει νέα συζήτηση, νέα διαπραγμάτευση, ο Θεός και η ψυχή τους να την κάνει διαπραγμάτευση, με νέα μέτρα και νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις. Θα τα δούμε αυτά από τον Σεπτέμβριο που θα έχουμε τη διαδικασία για την τρίτη αξιολόγηση και άλλα 113 προαπαιτούμενα, τα οποία θα δούμε Σεπτέμβριο – Οκτώβριο”.

“Η κυβέρνηση λέει ψέματα”

  • Δηλαδή, να περιμένουμε περαιτέρω μείωση συντάξεων και μισθών…
Οι συντάξεις θα κοπούν κι άλλο, οι μισθοί θα κοπούν κι άλλο, η φορολογία θα ανεβεί κι άλλο, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Όταν έχουμε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα τον χρόνο, σημαίνει 7 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο μείωση των συντάξεων και αύξηση της φορολογίας, από εκεί θα τα πάρουν. Δηλαδή, κάθε χρόνο επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ, επί πέντε χρόνια. Και μετά επί άλλα 38 χρόνια, μέχρι το 2060, θα έχουμε κάθε χρόνο 2% πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ, δηλαδή 4 δισεκατομμύρια ευρώ από μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φορολογίας. Πρόκειται περί τρελοκομείου. Δηλαδή, μέχρι το 2060 θα έχουμε συνεχώς αυτές τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις στη φορολογία. Ο κόσμος δεν τα έχει καταλάβει αυτά. Η κυβέρνηση λέει ψέματα, τα αποκρύπτει. Δεν ξέρω μέχρι πόσο θα μπορέσει να κρατηθεί. Ο κόσμος έχει καταλάβει τα περί ανάπτυξης και όλα αυτά που λένε ότι είναι παραμύθια, αλλά δεν έχει καταλάβει αυτό το συγκεκριμένο, τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις στη φορολογία, το οποίο έχει υπογραφεί, ότι μέχρι το 2022 το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και την απόφαση του Eurogroup ότι μέχρι το 2060 2% πρωτογενές πλεόνασμα. Για να καταλάβετε, στην Ευρώπη χώρες που έχουν ανάπτυξη και όχι ύφεση, όπως είναι η Γερμανία και άλλες χώρες, γύρω στο 2,7-3%, με το ζόρι μαζεύουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7-1%. Τι να πει η Ελλάδα που έχει έλλειμμα, έχει ύφεση και υποχρεώνεται να μαζεύει πλεόνασμα 3,5% και 2% μέχρι το 2060;”.
  • Όπως τα λέτε, να περιμένουμε ακόμη ένα μνημόνιο;
“Φυσικά. Νέα μέτρα. Μιλάμε για 113 προαπαιτούμενα”.

“Ο Τσίπρας μας δουλεύει ασύστολα…”

  • Κύριε Ρωμανιά, υπάρχει άλλος δρόμος;
“Πρώτα πρέπει να ρωτήσεις αν υπάρχουν σήμερα πολιτικοί με κότσια στην Ελλάδα, για να ακολουθήσουν τον άλλο δρόμο. Άλλος δρόμος βεβαίως και υπάρχει. Το πρόβλημα είναι ότι οι δανειστές έχουν τις δικές τους επιλογές. Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά τους ακολουθούσε, ο Τσίπρας στην αρχή έλεγε ότι δεν θα πειθαρχήσει, αλλά τελικά πειθάρχησε κι αυτός και τώρα μας δουλεύει κατά τρόπο ασύστολο. Πρώτα βγαίνει και μας λέει ότι αν δεν του φτιάξουνε το χρέος, εγώ δεν θα εφαρμόσω τα μέτρα. Ούτε το χρέος του φτιάξανε, ούτε θα το φτιάξουνε. Τα μέτρα όχι μόνο τα εφαρμόζει, αλλά τα συμπληρώνει κιόλας. Μετά τον νόμο 4472 ψήφισε κι άλλο νόμο πάλι με μέτρα. Και τον Σεπτέμβριο ήδη διαπραγματεύεται πάλι αυτή την ιστορία. Επομένως, αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχει διέξοδος με αυτή τη διαδικασία. Ο άλλος δρόμος είναι ένας και μόνο, η ανάπτυξη. Να υπάρχει σχεδιασμός, να δούμε ποιοι τομείς της οικονομίας πρέπει να αναπτυχθούν, ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης και που θα βρεθούν τα χρήματα. Και βέβαια δεν μπορούμε να καθόμαστε στο 3,5%. Ούτε μία Αριστερή κυβέρνηση, ο Θεός να την κάνει Αριστερή, να βγαίνει και να λέει ‘θα βγω στις αγορές’. Οι Αριστεροί έχουν καμία σχέση με τις αγορές; Έχουμε χάσει τον έλεγχο”.

“Δύο προϋποθέσεις για την ανάπτυξη”

  • Επειδή η λέξη ‘ανάπτυξη’ ακούγεται σαν ανέκδοτο στην Ελλάδα, μήπως η λύση είναι να επιστρέψουμε σε κάτι που ακούγεται εντόνος ειδικά τον τελευταίο καιρό, να επιστρέψει η χώρα μας σε εθνικό νόμισμα;
Δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη με 3,5% έλλειμμα και 2% δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη. Κατά τη γνώμη τη δική μου, η λύση για την ανάπτυξη δεν είναι μόνο το νόμισμα. Το νόμισμα παίζει τον ρόλο του, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τι σημαίνει ανάπτυξη; Αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Άρα χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα δύο προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και μετά μιλάμε για νόμισμα. Ξαναλέω, είναι και το νόμισμα, γιατί έχει τη σημασία του, αλλά πριν από αυτό, πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σχέδιο που να διασφαλιστούν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι πού θα βρούμε τα λεφτά, ποιοι θα χρηματοδοτήσουν και δεύτερον, που είναι πιο σπουδαίο από το πρώτο, γιατί το πρώτο θα γίνει αν υπάρχει το δεύτερο, είναι να δούμε σε ποιους τομείς της οικονομίας μας έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, ή σε ποιους τομείς της οικονομίας μας μπορεί να αναπτυχθεί πλεονέκτημα συγκριτικό. Αν διαπιστώσουμε ποιοι είναι αυτοί οι τομείς και βέβαια δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, από κει και πέρα, μπορούμε να ψάξουμε για τη χρηματοδότηση. Τώρα όλα είναι χύμα. Δεν υπάρχει τίποτα. Δύο χρόνια τώρα ο Τσίπρας συζητάει και μας λέει για το χρέος. Δεν είναι το χρέος κάτι που εξαρτάται από εμάς”.

“Βλέπω τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2018”

  • Με όλα αυτά που μας λέτε, βλέπετε σύντομα πολιτικές εξελίξεις;
“Η κυβέρνηση πήρε παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, δεν πρόκειται να την ενοχλήσει κανείς μέχρι τότε, είναι τώρα και τα μπάνια του λαού που συνηθίζουμε να λέμε, επομένως όλα τα ‘βιολιά’ θα αρχίσουν πάλι να βαράνε από Σεπτέμβριο. Τότε θα έρθουν πάλι τα κλιμάκια, θα αρχίσει η διαδικασία για την τρίτη αξιολόγηση, θα βγούνε πάλι στη διαδικασία για τα καινούρια μέτρα. Ο Τσίπρας δεν θα μπορεί τότε να δικαιολογήσει όλα αυτά που λέει. Θα μου πεις, έχει τέτοιο θράσος, που μπορεί να λέει πάλι ότι θέλει… Ήδη έχει χάσει την αξιοπιστία του και νομίζω δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να πείθει. Εγώ βλέπω εξελίξεις μέσα στο 2018. Δεν μπορεί να φτάσει στο 2019. Μάλλον τον Μάιο του 2018 θα έχουμε εξελίξεις και θα πρέπει να έχουμε τριπλές εκλογές. Βουλευτικές, ευρωεκλογές και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι μόνο έτσι ο Τσίπρας θα μπορεί να ‘τσιμπήσει’ κάτι για να μη ρεζιλευτεί. Πάντως, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 δεν βλέπω να κινείται φύλλο”.

“Μας κυβερνάνε καμία 15αριά παιδαρέλια της ηλικίας του Τσίπρα”

  • Έχω μία απορία και αυτή την απορία την έχει και ο κόσμος. Τι έγινε και από την κυβέρνηση της ‘πρώτης φοράς Αριστεράς’, είχαμε αυτή τη μεγάλη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα; Μιλάω για την περίοδο όπου και εσείς κύριε Ρωμανιά, υπήρξατε στέλεχος της κυβέρνησης, όντας Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης…
“Είναι πολύ απλό. Ο Τσίπρας νόμιζε ότι θα φοβηθούν οι δανειστές και με τον φόβο θα φύγουν, κάτι τέτοια έλεγαν, αλλά έπεσε από τα σύννεφα όταν διαπίστωσε ότι οι δανειστές όχι μόνο δεν φοβήθηκαν, αλλά του δίνανε και λεφτά για να φύγει προσωρινά. Τότε λοιπόν, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Μη νομίζεις, όταν λέμε κυβέρνηση, εννοούμε καμία δεκαπενταριά άτομα, περίπου είκοσι παιδαρέλια της ηλικίας του Τσίπρα, οι οποίοι αυτοί κάνουν κουμάντο, αυτοί κυβερνάνε. Και δεν έχουν ιδέα τι κάνουν. Όλοι οι άλλοι κάθονται διότι έχουν κάποιες καρέκλες, κάποιες θέσεις και εισπράττουν κάποιο εισόδημα. Όταν λοιπόν ο Τσίπρας διαπίστωσε ότι οι δανειστές όχι μόνο δεν φοβήθηκαν, αλλά του έδιναν και λεφτά για να φύγει, κάτι που το έζησα από κοντά, βρέθηκε στο δίλημμα: τι κάνω τώρα, τα μαζεύω και φεύγω για να τηρήσω τον λόγο μου και τις υποσχέσεις μου και αυτά που έλεγα, ή κρατάω την καρεκλίτσα μου και ας γίνει ότι γίνει; Ο άνθρωπος και η παρέα όλη, προτιμήσανε τις καρέκλες”.

Δεν υπήρχε plan b”

  • Δηλαδή, δεν υπήρχε plan b της κυβέρνησης;

Όχι, δεν υπήρχε. Αυτά που λένε τώρα ότι ο Τσίπρας ήτανε βαλτός και τέτοια, δεν τα πιστεύω. Εγώ πιστεύω ότι απλώς, όταν ο Τσίπρας ήρθε η ώρα να διαλέξει την καρέκλα ή να αντισταθεί, προτίμησε να κρατήσει την καρέκλα. Αυτό κάνει και τώρα. Αλλά τότε τουλάχιστον, εγώ το έζησα από κοντά, δεν υπήρχε “plan b”…”.

Πηγή: newreport.gr

Σχόλια