Ηχηρή παρέμβαση από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας κατά της κυβέρνησης


  • Μαίνεται η κόντρα Κυβέρνησης- Δικαιοσύνης
  • Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης προειδοποιώντας ότι στρέφονται κατά του Κράτους Δικαίου
  • Σκληρή ανακοίνωση της ΕΔΕ: «Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης
  • ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ένωση καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ»
  • Από τη δική τους πλευρά,  τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεώρησαν την ανακοίνωση – κόλαφο των δικαστών προειδοποίηση για τους κινδύνους που απειλούν τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης προειδοποιώντας ότι στρέφονται κατά του Κράτους Δικαίου
«Ο φετινός εορτασμός της 43ης επετείου από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Χώρα μας σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμενες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου.
«Από της θέσεως ταύτης ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρχαιότερος Δικαστής της Χώρας και Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, εκπροσωπώντας το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης, καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν» τονίζει ο κ. Σακελλαρίου.

«Με άκριτες ενέργειες, λοιδωρίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας καταφερόμενος εναντίον των κυβερνητικών παρεμβάσεων.
Οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της επιβάλλεται να παύσουν αμέσως για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Δικαιοσύνης, συνεχίζει ο κ. Σακελλαρίου και προσθέτει: Προς τούτο καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.
Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, ότι το Σύνταγμά μας καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιας εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα.
Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου, καταλήγει στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης-Δικαιοσύνης
Η πρωτοφανής, στα χρονικά, κόντρα που σημειώνεται μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης καλά κρατεί και φαίνεται πως θα είναι διαρκείας.
Ειδικότερα, στις βαρύτατες μομφές που εξαπέλυσε η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία ουσιαστικά με την ανακοίνωση της παρομοίασε τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν υπουργοί καθώς και κυβερνητικοί βουλευτές με τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία και στην Πολωνία, η κυβέρνηση δεν επέλεξε να κατευνάσει τα ήδη οξυμένα πνεύματα, αλλά συνέχισε να εξαπολύει τα βέλη της εις βάρος των δικαστικών λειτουργών.
«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ», ήταν το σχόλιο με το οποίο θέλησε να απαντήσει το πρωθυπουργικό γραφείο στις βαρύτατες καταγγελίες για «απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης» στην οποία, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών, χρησιμοποιούνται βρώμικοι μηχανισμούς και «το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» – έμμισθων κονδυλοφόρων».
Αποφεύγοντας να απαντήσει στις επισημάνσεις της δικαστικής ένωσης που έκανε λόγο γι «σκευωρούς», «αδηφάγο εκτελεστική εξουσία» όπως και στην επίκληση της χαμηλής εμπιστοσύνης (μόλις 13%) των πολιτών προς την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον ζητώντας με την ίδια ανακοίνωση εξηγήσεις από τη ΝΔ για δημοσίευμα που ενέπλεκε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου σε σχετική απόφαση αποφυλάκισης εμπόρου κοκαΐνης.
Και αφού έκανε αναφορά στο σχετικό δημοσίευμα για τον κ. Αθανασίου, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τη γενικευμένη επίθεση κατά των δικαστών χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις εναντίον τους:
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν επίσης τα παρακάτω: «Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν: οι δικαστές και οι ενώσεις τους τι ρόλο θα παίξουν στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη της χώρας; Θα αποδίδουν δικαιοσύνη ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος; Ας ξέρουν όμως αυτό: εκτός από παραδικαστικά κυκλώματα, αντιδραστικούς και συνοδοιπόρους της ΝΔ, το δικαστικό σώμα έχει και δικαστές που τιμούν το λειτούργημα και τους όρκους τους».
Καταλήγοντας η ανακοίνωση, σημείωνε τα εξής: «Όσο για τα μαθήματα περί δημοκρατίας, η Ένωση θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά που μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι και κύριες να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους».
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
«Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου.
Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τις εξελίξεις στην Πολωνία έχει εκδοθεί ήδη αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της Χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων. Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Στην Ελλάδα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίστηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, με σθένος και αποφασιστικότητα τη Συνταγματική νομιμότητα. Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών. Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων.
Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» – έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους.
Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες.
Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες)».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Από τη δική τους πλευρά,  τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεώρησαν την ανακοίνωση – κόλαφο των δικαστών προειδοποίηση για τους κινδύνους που απειλούν τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα. Η Νέα Δημοκρατία, ειδικότερα, έκανε λόγο «ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους Έλληνες πολίτες». Και πρόσθεσε: «Όταν οι Έλληνες δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις από την κυβερνητική εξουσία, η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο». Ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης».
«Με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο», τόνισε το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας  «καθεστωτικές λογικές και πρακτικές» που δεν αφορούν μόνο τη Δικαιοσύνη αλλά κάθε ανεξάρτητη αρχή και εξουσία.

Και μόνο η σύγκριση της Ελλάδας με την Τουρκία του Ερντογάν και την Πολωνία συνιστά ένα ηχηρό σήμα για το οποίο δεν επιτρέπεται σε καμιά δημοκρατική δύναμη να αδιαφορήσει ανέφερε το Ποτάμι. Και απαίτησε «να ξηλωθούν οι παρακρατικοί μηχανισμοί» τους οποίους κατήγγειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. «Τα σχέδια που παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα δεν πρέπει να περάσουν», κατέληξε η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.
Πηγή: ereportaz.gr

Σχόλια