Νέα πρόκληση: Απόγονοι Σλάβων από τη Μακεδονία ζητούν αποζημιώσεις από την Ελλάδα!


Με τις "πλάτες" της σκοπιανής κυβέρνησης

Κάλεσμα στον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ έκαναν οργανώσεις απογόνων Σλάβων που κατοικούσαν στην Μακεδονία, ζητώντας από την κυβέρνηση να βοηθήσει στη διαδικασία επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων των προγόνων τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Sitel, οι αιτούντες απαιτούν συνολικά πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος. Ζητούν τώρα να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε αυτούς κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα και να είναι ελεύθεροι να επισκέπτονται την πατρίδα των προγόνων τους. Mάλιστα, έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο στο Στρασβούργο ζητώντας "ιστορική δικαίωση" για την εκδίωξη των προγόνων τους κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
«Η Ντόνκα Γιακόβσκα διηγείται με δάκρυα τη φυγή των προγόνων της. Όταν τον Απρίλιο του 1948 με ένα κομμάτι ψωμί σε μια τσάντα επιβιβάστηκε στο τρένο για τη Ρουμανία, για να ξεφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Μπροστά από το μνημείο των 28 χιλιάδων παιδιών των προσφύγων από την Μακεδονία στο πάρκο Μπόρετς, οι πολίτες απόθεσαν νωπά λουλούδια με την ευκαιρία της 69ης επετείου της μεγάλης εξόδου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα από το 1946 έως το 1949», σημειώνει το δημοσίευμα.
Δείτε και το σχετικό βίντεο από την εκδήλωση:

Πηγή: el.gr

Σχόλια