Θεσσαλονίκη: Η αστυνομία εκκένωσε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Softex


Μία παράξενη καταγγελίαέφτασε πριν από λίγο και αφορά το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην πρώην Softex στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η αστυνομία εκκένωσε τον καταυλισμό, στον οποίο φιλοξενούνταν πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο hot spot είχε δρομολογηθεί να κλείσει οριστικά, ωστόσο εντός αυτού διέμεναν ορισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν κάνει “κατάληψη” του χώρου, γιατί δεν είχαν που αλλού να μείνουν.
Η ίδια καταγγελία αναφέρει ότι εδώ και αρκετό καιρό άρχισαν να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό και τα μέλη οργανώσεων…
Πάντως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον οποίο γνωρίζουμε από τις αρχές του τρέχοντος έτους, μέσα στο φθινόπωρο υπήρχε σχέδιο εκκένωσης του συγκεκριμένου καταυλισμού, με τη δημιουργία όμως οικίσκων, για να χωράει μεν λιγότερα άτομα, αλλά να έχουν πιο ποιοτική ζωή.

Το σχέδιο αλλαγών στα hot spot

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να αλλάξει άλλάζει άρδην έως την ερχόμενη άνοιξη το τοπίο της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, που περνάει στην επόμενη φάση με κύρια χαρακτηριστικά την ανασυγκρότηση των χώρων φιλοξενίας με μονιμότερες και πιο σύγχρονες υποδομές, το κλείσιμο ακατάλληλων κέντρων φιλοξενίας και τη δημιουργία νέων, καθώς και την ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών σε μικρότερες δομές με βάση την εθνική, φυλετική και θρησκευτική τους ταυτότητα.
Σε φάση διαμόρφωσης βρίσκονται ακόμη και μεζονέτες δύο επιπέδων για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων στο εσωτερικό πρώην καπναποθηκών στη Δράμα. Κάποιοι στεγασμένοι χώροι φιλοξενίας διαμερισματοποιούνται, ενώ σε υπαίθρια κέντρα στήνονται οικίσκοι και διαμορφώνονται χώροι για τη στέγαση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και εκπαίδευσης. Ορισμένες δομές καταργούνται οριστικά και άλλες εισέρχονται σε κατάσταση παύσης λειτουργίας, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν μόνο εάν αλλάξουν οι συνθήκες και αυξηθούν οι προσφυγικοί πληθυσμοί στη χώρα.
Ο χειμώνας βρήκε αρκετές δομές στη Βόρεια Ελλάδα κενές και τους πρόσφυγες να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, αφενός για να προστατευτούν από το κρύο και αφετέρου για να διεξαχθούν οι εργασίες ανακατασκευής των χώρων διαμονής.
Στις αρχές Ιανουαρίου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, βρέθηκετη Θεσσαλονίκη έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις.

Η νέα ταξη πραγμάτων με τα hot spot

Στη Θεσσαλονίκη ήδη έκλεισε εδώ και μήνες ο χώρος φιλοξενίας στα πρώην βυρσοδεψεία Καραμανλή στη Σίνδο που φιλοξενούσε 297 άτομα, ενώ η δομή της FRAKAPOR στην ίδια περιοχή (379 άτομα) επίσης έκλεισε. Κρατήθηκε η δομή «Ηλιάδη» στο Καλοχώρι, μόνο για τις ανάγκες πρώτης υποδοχής όσων δεν έχουν έγγραφα.
Ο χώρος ΔΙΟΝ στο Δερβένι, που φιλοξενεί αναμένονταν να διαμερισματοποιηθεί και μονιμοποιείται για τη φιλοξενία ευάλωτων οικογενειών, ενώ η γειτονική ALEXYL αναμένονταν να κλείσει όπως και έγινε. Στις εγκαταστάσεις της πρώην Softex στο Κορδελιό, όπου διέμεναν μέχρι και 950 άτομα, είχε σχεδιαστεί να δημιουργηθεί νέα δομή με την εγκατάσταση 190 οικίσκων, κάτι που δεν το είδαμε μέχρι σήμερα…
Τα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας
Βάση σχεδιασμού, ήταν να αναβαθμιστούν το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, ενώ τα Βασιλικά, οι χώροι των πρώην αποθηκών Κορδογιάννη, αναμένονταν ναδιαμορφωθούν για τη στέγαση υπηρεσιών, όπου θα ενσωματώνονταν δύο γειτονικές εγκαταστάσεις στις οποίες θα διαμορφώνονταν 160 διαμερίσματα.
Μόνιμο χαρακτήρα βάση σχεδιασμού θα έπαιρνε η δομή στα Λαγκαδίκια με την εγκατάσταση οικίσκων, ενώ ως ημιπροσωρινή χαρακτηρίζονταν τότε η δομή της SINATEX στο Καβαλάρι που έχει διαμερισματοποιηθεί.
Στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης, η δομή θα χρησιμοποιούνταν μόνο για τις ανάγκες υποδοχής.
Πηγή: newreport.gr

Σχόλια