80 εκατ. ευρώ ενοίκιο για δυο φρεγάτες στους Γάλλους


Η συμφωνία επικυρώθηκε μετά από την προσωπική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουέλ Μακρόν - Τα χαρακτηριστικά των φρεγατών που φέρουν 8 αντιαεροπορικούς πυραύλους EXOCET και τορπίλες ΜU 90

Με χρονομίσθωση (leasing) παραχωρεί στην Ελλάδα η Γαλλία δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMMέπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού.
Η συμφωνία επικυρώθηκε μετά από την προσωπική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και μετά από επιστολές. Οι δύο φρεγάτες θα αποτελέσουν αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο. Οι δύο φρεγάτες αναμένεται να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα αποκτηθεί ακόμη μια.

Τα χαρακτηριστιά της φρεγάτας:

Η FREMM είναι η "Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών".
Σχεδιάστηκε από τις εταιρείες DCNS/Armaris (Γαλλία) και Fincantieri (Ιταλία) για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα θα παραδοθεί ο τύπος Aquitaine (γαλλικής κατασκευής) της συγκεκριμένης φρεγάτας, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012.
Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμα έκαστης θα είναι από 143 άτομα.
Διαθέτει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και πυροβόλο Leonardo OTO Melara 76 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα και άλλα φορητά οπλικά συστήματα.
Τέλος, φέρει 8 αντιαεροπορικούς πυραύλους EXOCET, αλλά και τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τον πλήρη εξοπλισμό τους. Η διάρκεια ενοικίασης με leasing, θα είναι πέντε χρόνια, ενώ μετά το πέρας της πενταετίας, η χώρα μας θα λάβει τη φρεγάτα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας τύπου BELH@RRA. Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την τελική αγορά των φρεγατών, ενώ η ετήσια μίσθωση φτάνει στα 100 εκ. ευρώ για την κάθε μία.
Θυμίζουμε πως πριν λίγες ημέρες ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωνε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι θα στηρίξει τη χώρα μας "αν απειληθεί από την Τουρκία". Όπως δήλωσε, η Γαλλία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συμπαρασταθεί σε κάθε κράτος-μέλος όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.
Όσο για τη χρηματοδότηση, στόχος είναι η συμφωνία να είναι και δημοσιονομικά ουδέτερη για τη χώρα μας και να μην εντάσσεται σε λογική αύξησης των εξοπλισμών (με αξιοποίηση μέρους των υπερκερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνται από τη Γαλλική Κεντρική Τράπεζα).

Πηγή: news247.gr

Σχόλια

  1. Τωρα να πω στον αρθογραφο σας οτι εαν δεν γνωριζει τετοια θεματα να μην ασχολητε,οι exocet ειναι πυραυλοι επιφανειας-επιφανειας οχι αντιεροπορικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου