Η Θ. Φωτίου συστήνει υπομονή για τις νέες περικοπές που έρχονται στις συντάξεις


Σε νέες υποσχέσεις για ενδεχόμενη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου παρά τον ψηφισμένο νόμο, προχώρησε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, καθώς -όπως δήλωσε- το θέμα των περικοπών στις συντάξεις δεν είναι «τελειωμένο, σφραγισμένο», ενώ συνέστησε... υπομονή στους συνταξιούχους. 

Συνεχίζοντας το σκηνικό παροχών και προεκλογικής ελπίδας που δημιούργησε την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η Θ. Φωτίου συνέστησε στους συνταξιούχους να «κάνουν λίγο υπομονή» και να «σπεύδουν βραδέως», υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα θέματα «δεν είναι τελειωμένα».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους κι έχουν νομοθετηθεί θα εφαρμοστούν.

Όπως είπε, «τα ψηφισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν αλλά υπάρχει μια ρευστότητα και πολιτική και δημοσιονομική, η οποία λέει ότι όλα αυτά ψηφίστηκαν κάτω από την απειλή και τις εκτιμήσεις ότι δεν θα πιάσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Όταν ήρθε αντιμέτωπη με συγκεκριμένο παράδειγμα που της έθεσε η δημοσιογράφος, η υπουργός απάντησε πως «πιστεύω ότι όλα αυτά που λένε δεν ισχύουν και θα το δείτε». «Στα 660 ευρώ το μήνα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει προσωπική διαφορά», συμπλήρωσε.

Ακόμη, η κ. Φωτίου άσκησε σκληρή κριτική στα ΜΜΕ, σχολιάζοντας πως «στις μέρες μας δημοσιογραφία είναι να λες την πολιτική σου άποψη και όχι την αλήθεια».

Έρχονται μεγάλες περικοπές στις συντάξεις

Έως και 350 ευρώ τον μήνα, θα φθάσουν οι περικοπές για τους συνταξιούχους από την Πρωτοχρονιά του 2019, απώλειες που μεταφράζονται σε χιλιάδες ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Ειδικότερα, αποκαλυπτικά είναι αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζουν σήμερα Τα Νέα για το πόσο πρόκειται να χάσουν οι συνταξιούχοι από το επόμενο έτος όταν θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα. 

- Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 28 έτη ασφάλισης και σύνταξη 1.140 ευρώ θα έχει απώλεια της τάξης των 205 ευρώ, η νέα της σύνταξη θα είναι δηλαδή στα 869 ευρώ το μήνα.

- Ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 40 έτη και σύνταξη μετά τις περικοπές που έγιναν ως σήμερα στα 1.184 ευρώ θα έχει μείωση 173 ευρώ και νέα σύνταξη στα 1.010 ευρώ το μήνα.

- Συνταξιούχος ΠΕ του Δημοσίου με 35 έτη υπηρεσίας θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται από τα 1.225 ευρώ στα 1.004 ευρώ θα έχει δηλαδή απώλειες 221 ευρώ το μήνα.

- Ένας συνταξιούχος του πρώην ΤΕΒΕ με 30 έτη ασφάλισης θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται από τα 985 ευρώ στα 807 ευρώ, με απώλειες στα 177 ευρώ τον μήνα.

- Μια μητέρα ανηλίκου με ασφάλιση 20 ετών στο ΙΚΑ και 695 ευρώ κύρια και επικουρική σύνταξη θα έχει 100 ευρώ μείωση στην κύρια και 30 ευρώ στην επικουρική, θα χάσει δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο 1.500 ευρώ, δηλαδή άνω των δύο συντάξεων.

Πηγή: liberal.gr

Σχόλια