Δ. Μακεδονία: Στις Πρέσπες και ο περιφερειάρχης για τη συμφωνία Ελλάδος-FYROM


«Κλήθηκα και θα παραστώ» ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη για το αν παρευρεθεί στην υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της FYROM, που αναμένεται να γίνει την Κυριακή στις Πρέσπες.
Όπως ανέφερε ο κ. Καρυπίδης, στη διάρκεια του σημερινού (15/6/2018) έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου, θεσμικά θα πρέπει να παραστεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη συμφωνία. «Πρέπει να ήμαστε εκεί γιατί ταυτόχρονα με τη συμφωνία ανοίγουν και τα σύνορα, κάτι που προώθησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος όπως τόνισε έχει τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή ότι η γειτονική χώρα θα έπρεπε να ονομαστεί από το 1992 «Σλαβομακεδονία», αλλά όπως τόνισε η αδράνεια τόσων χρόνων από πλευράς της Ελλάδος, μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Μάλιστα τόνισε ότι η πλειοψηφία της παράταξης του, έκρινε ότι υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στη συμφωνία αυτή, «που μας οδηγούν στο να ξεκολλήσουμε από την άρνηση του χθες», όμως όπως ανέφερε, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και σημαντικές αντιρρήσεις σε ότι αφορά το θέμα την γλώσσας, της ιθαγένειας και της Εθνικότητας, που προβλέπει η συμφωνία, η οποία θα βάλει « σε μελλοντικές περιπέτειες, τόσο τη γείτονα χώρα όσο και την ευρύτερη περιοχή».
Επίσης ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης καταδίκασε την συμπεριφορά, τόσο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που ζήτησε στη Βουλή την κατάλυση της Δημοκρατία, όσο και τη «στάση και συμπεριφορά ορισμένων στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου, Γιώργος Δακής, αφού τάχθηκε κατά της συμφωνίας της χώρας μας με τη γείτονα χώρα, ζήτησε την παραίτηση, τόσο του περιφερειάρχη όσο και όλων των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, ως αντίδραση από πλευράς της Δυτικής Μακεδονίας για τη συμφωνία.
«Η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει τα πράγματα σε πολλές αρνητικές επιπτώσεις και διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δακής και τόνισε ότι «η συμφωνία είναι αδιανόητη για εμάς τους Μακεδόνες, γιατί δεν μπορεί να εκχωρηθεί το όνομά μας, καθώς δεν υπάρχει Μακεδονική Εθνότητα και γλώσσα».
Την αγωνία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία, τόσο στη χώρα μας όσο και στη Δυτική Μακεδονία, εξέφρασε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Νίκος Χατζίδης, ο οποίος έκανε και από την πλευρά του για λάθη του παρελθόντος από πλευράς της χώρας μας.
Για «γκρίζες ζώνες στο Σύνταγμα» της γείτονος χώρας και για «ύπουλο οδικό χάρτη», έκανε λόγο η κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, γιατί όπως τόνισε «στις 11 Ιουλίου θα υπάρξει η διαδικασία ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν γίνει οι αλλαγές στο Σύνταγμά τους». Μάλιστα όπως ανέφερε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και με τα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας, γιατί όπως τόνισε «δεν θα μπορούν να έχουν ταυτότητα προέλευσης». Τέλος, αφού χαρακτήρισε τον κ. Καρυπίδη ως «προπαγανδιστή της Κυβέρνησης», για τις πρόσφατες δηλώσεις, που έκανε στη Φλώρινα, ζήτησε από τον ίδιο να μην παρευρεθεί στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδος και FYROM, γιατί όπως είπε θα είναι «προσβολή για την Περιφέρεια».
Για «ανερχόμενο εθνικισμό και πατριωτισμό», με αφορμή τη συμφωνία έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Γιάννης Βήττας, ενώ τόνισε ότι τον λυπεί που «δυστυχώς δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη και στην περιοχή μας για το θέμα αυτό». Μάλιστα όπως ανέφερε οι μισοί από την παράταξη της πλειοψηφίας «τρέχουν στα συλλαλητήρια» και οι άλλοι κρατούν στάση αναμονής.
Αναφερόμενος για τη συμφωνία τόνισε ότι αυτή έχει «έντονο το αποτύπωμα» του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών, που «θέλουν να ελέγξουν τη γείτονα χώρα» και δεν αποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο λαών.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Νικόλαος Κουρκούτας, αφού «καταδικάζει απερίφραστα την συμφωνία», ζητώντας να γίνει Δημοψήφισμα, τόνισε ότι «θεωρεί την ενέργεια κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», ενώ χαρακτήρισε αυτή της συμφωνία ως «έσχατη προδοσία».

Σχόλια