Θόδωρος Καρυπίδης στις Πρέσπες: «Η συμφωνία δίνει δυνατότητες ανάπτυξης»-Θόδωρος Καρυπίδης με Τζιτζικώστα: « Η συμφωνία αφήνει σκιές που δυσχεραίνουν την προοπτική της Βαλκανικής»


Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης μετά τη συμφωνία των Πρεσπών στις 17 Ιουνίου ανέφερε: «Η συμφωνία δίνει δυνατότητες ανάπτυξης, εκπαίδευσης». «Θα φέρει πιο κοντά τους λαούς» , « θα φέρει συνεργασίες στα Βαλκάνια», «με σύνεση να διευρύνουμε τις συνεργασίες», «η συμφωνία περιέχει τις δυνατότητες που δίνονται στις δύο χώρες σε ζητήματα ανάπτυξης…. Πάνω απ’ όλα η φιλία μεταξύ των λαών».

Καρυπίδης για γλώσσα και εθνικότητα στα Σκόπια: «Πάνω απ’ όλα η φιλία μεταξύ των λαών»
Στο περιφερειακό συμβούλιο είπε μεταξύ άλλων ότι «η συμφωνία διορθώνει λάθη του παρελθόντος, προχωράει μπροστά. Ο τρόπος που πάει να διατυπωθεί μας δημιουργεί περιπέτειες .Τα συλλαλητήρια δεν είναι αποδεκτά όταν κάποιοι τυλίγονται την ελληνική σημαία και κάνουν επάγγελμα τον πατριωτισμό….. είμαστε μια περιφέρεια που έχει άμεση σχέση με τη γείτονα χώρα. Να συνυπάρχει, να δομήσει συνέργειες, να δουλέψει για τα Βαλκάνια της ειρήνης και όχι του διχασμού και των πολέμων . …Δεν εξαλείφει τον αλυτρωτισμό η συμφωνία , δεν εκφράζει την βούληση των πολιτών» Τότε μας είπε ότι είχε εδραιωθεί και η γλώσσα, αλλά και ως κράτος και το διδασκόμαστε στα σχολεία , για τη Σλαβομακεδονία του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου που δεν προχώρησε. Κανένας Έλληνας δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία.
Στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα μίλησε για την Εγνατία της ανάπτυξης για την εξωστρέφεια που πρέπει να δημιουργήσουμε στα Βαλκάνια και την Ευρώπη Είναι σταθερή και πάγια η θέση μας που μας βρίσκει κάθετα αντίθετα αντίθετους με τη συμφωνία .Αφήνει σκιές που δεν ξέρουμε πως θα ξεπεραστούν στο μέλλον, και οι οποίες θα δυσχεραίνουν την προοπτική της Βαλκανικής. Για τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να προηγηθεί ευρύς διάλογος με την κοινωνία και με τα κόμματα …»
Και μετά από όλα αυτά ρωτάμε πάνω απ’ όλα η φιλία μεταξύ των λαών, θα υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης με αυτή τη συμφωνία ή σκιές που θα δυσχεραίνουν την προοπτική της Βαλκανικής; Δεν γίνεται να μην παίρνεις σαφή θέση ως περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Δεν μπορεί να είσαι και με τον Κοτζιά και να του δίνεις με σκυμμένο το κεφάλι ένα ψήφισμα , να μιλάς από τη μια για τα Βαλκάνια της Ειρήνης και κατόπιν για προβλήματα τη Βαλκανικής .Διαλέγεις , παίρνεις και κρίνεσαι.

Στο Grand Hotel της Θεσσαλονίκης παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα για τις εξελίξεις στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ.Καρυπίδης μίλησε για συμφωνία εν κρυπτώ, αυτή που μέχρι πρότινος ένωνε τη Βαλκανική και κατόπιν τη δίχαζε, ενώ δεν παρέλειψε να δικαιολογήσει την παρουσία του στις Πρέσπες. Ακούστε τι είπε: : «Μια καταρχήν συμφωνία εν κρυπτώ χωρίς συζήτηση και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας, είναι τραύμα στη δημοκρατία και στο δημόσιο διάλογο. Ως περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας είχα την τύχη, την ατυχία να βρεθώ στην συμφωνία των Πρεσπών ως όφειλα. Η συμφωνία έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θεσμικά έπρεπε να παρίσταμαι εκεί και με απόφαση του περιφερικού συμβουλίου που υπήρξε να δώσω το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου στον υπουργό εξωτερικών ….»


Σχόλια