Μόνο Ο Αλέξης Τα Έδωσε Όλα! Oύγγροι, Τσέχοι Και Πολωνοί Στέλνουν Τελεσίγραφο Στη Μέρκελ: «Ξέχασέ Το, Δεν Δεχόμαστε Μετανάστες»


Mόνο ο Α. Τσίπρας υποτάχθηκε στις ορέξεις της Α, Μέρκελ. Οι χώρες που σέβονται τον ευατό τους σηκώνουν ανάστημα μπροστά στην Καγκελάριο που θέλει να δημιουργήσει μία Ευρώπη στα μέτρα της.
Τα περί καταρχήν συμφωνίας για την επιστροφή από τη Γερμανία των αιτούντων άσυλο μεταναστών, διέψευσαν Ουγγαρία και Τσεχία, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική κρίση.
Η Άνγκελα Μέρκελ, με έγγραφο προς τους κυβερνητικούς της εταίρους, γνωστοποίησε ότι -εκτός της Ελλάδα και της Ισπανία- κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με ακόμη 14 χώρες της Ε.Ε.
Ο συμβιβασμός προβλέπει την άμεση επιστροφή όσων μεταναστών βρίσκονται στη Γερμανία και είχαν καταγραφεί αρχικώς σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Εκτός της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, στο έγγραφο αναγράφονταν οι Πολωνία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία.
«Καμία τέτοια συμφωνία δεν έχει συναφθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, ο οποίος εξήγησε ότι «είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία χωρίς να εισέλθει προηγουμένως σε άλλη χώρα – μέλος της Ε.Ε.
«Το 2015, οι Γερμανοί προσπάθησαν να μας κάνουν την πρώτη χώρα – εισόδου, αλλά το απορρίψαμε» έσπευσε να υπενθυμίσει.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπαμπις, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία», ενώ διαμήνυσε ότι δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αντίδραση και από Πολωνία

Η Πολωνία δεν σύναψε συμφωνία για την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης στο οποίο αναφέρεται ότι η Πολωνία περιλαμβάνεται στις χώρες που δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να δεχθούν πίσω πρόσφυγες.
«Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες ως προς την εισδοχή αιτούντων άσυλο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το επιβεβαιώνουμε όπως έκαναν η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία», δήλωσε στο Reuters ο Αρτουρ Λόμπαρτ, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Χαμένη η Ελλάδα
Μέσα σε επτά μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό τους σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα EURODAC θα επιστρέφουν στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Όπως είναι γνωστό, το πανευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών άνω των 14 ετών (ΕURODAC), δημιουργήθηκε το 2013.
Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν και η Άνγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες αυτές, σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό.

Τα ανταλλάγματα

Η Ισπανία θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση. Η Βουλγαρία άνδρες και γυναίκες της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας που θα συμβάλουν στην προστασία των συνόρων. Η Κροατία και η Σλοβακία έναν συνδυασμό χρηματοδότησης και παροχής ανθρωπίνου δυναμικού. Η Ελλάδα από την άλλη φαίνεται να έλαβε έξι ακόμα μήνες παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.
«Τρίζει» η κυβέρνηση της Μέρκελ
Εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών και ασάφειας ως προς το τι συμφωνήθηκε στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας για το μεταναστευτικό, εξέπνευσε χθες βράδυ η προθεσμία που είχε δώσει στην Καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ ο υπουργός Εσωτερικών της και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ προτού ξεκινήσει – ακόμη και χωρίς την έγκρισή της – τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα της Γερμανίας.
Αργά απόψε το βράδυ αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Ζεεχόφερ στην Καγκελαρία, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του συγκρουσιακού κλίματος, η ηγετική ομάδα της CSU συνεδριάζει σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στο Μόναχο, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Λίγο αργότερα, στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), συνεδριάζει το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο, για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις.

Χθες η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανέλαβε, με 14σέλιδη επιστολή της προς όλα τα μέλη, να εξηγήσει την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, για την επαναπροώθηση μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη, κοινοτική, χώρα.

Πηγή: ethnikosmaxitis.gr

Σχόλια